25 Mart 2012 Pazar

Ebu Simbel

Şimdi Güney Mısır da bulunan tapınak II.Ramses tarafından 20  yılda bir dağın içi oyularak yaptırılmış,kapısında 4 büyük Ramses heykeli olan bir tapınaktır.Ayrıca Kraliçe Nefertari ve tanrıça Hathor a adanmıştır.
Yapılma gerekçesi ise Ramses'in karısına duyduğu aşkın ifadesi olmasının yanısıra, ülkesi Mısır'ın düşmanlarına (Sudan) ne kadar güçlü olduğunu göstermek istemesidir. İçerisinde bulunan tapınma taşına senede bir gün, Ramses'in doğum gününde (21 haziran) günışığı doğrudan gelmekteyken, Asvan Barajı'nın yapımı sırasında şimdi olduğu yere taşınmasından sonra 20 Haziranda tapınma odasına günışığı doğrudan gelmekte. Baraj yapımı sırasında daha birçok tarihi eserin taşınması gerektiğinden, Mısır hükümeti yardım eden ülkelere eserlerin bir kısmını hediye etmişti. Bu ülkeler arasında Türkiye de vardır

Ramses, karısı Nefertari' ye karşı duyduğu sevgiyi tüm dünyaya kanıtlamak için, ona, olabilecek en müthiş hediyeyi sunmaya karar verir. Sonsuza kadar sürecek aşklarını simgelemek üzere, Ebu Simbel'e bir tapınak yaptırır. Tapınak Dağın içi oyularak, 4 dev boy heykel 20 yılda yapıldı. Nefertari açılışa gelirken Nil Nehri'ndeki kazada ölür. Ebu Simbel, Sümbül'ün babası anlamındadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder