23 Mart 2013 Cumartesi

Şalgam Dolması


    Babamın mevsiminde hemen her hafta aldığı,bazen bize bıkkınlık getiren şalgamın;dolması da daha çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde bilinen bir çeşidinin tarifini vericem bugün.
     Malum annemlerin yanındayım bu tarifi vermesem olmazdı.Zira bizim evde pişen olmazsa olmaz kış yemeklerinden biridir kendisi...
    Şalgamın bilinenin aksine turşusundan başka şekilde tüketileceğini biliyorsanız,birde bu tarifi deneyin...

Malzemeler: 1 kilo şalgam
300 gr. dana kıyma
2 adet kuru soğan
1 fincan pirinç
3 çay kaşığı reyhan
 karabiber,tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
sarımsaklı yoğurt

Gelelim yapılışına:
 
Şalgamların kabukları soyulur. Aynen patates dolması yapar gibi tepelerinden kapak kesilir ve içleri oyulur. 2 adet kuru soğan küçük küçük doğranıp 300 gr. dana kıymanın üzerine eklenir, 3 çay kaşığı tuz ve reyhan serpilir.  Pirinç yıkanıp süzülür ve kıymaya eklenir. Tüm malzemeler kıyma gibi yoğrulur. Kıymalı içler şalgamlara doldurulur ve bu şekilde dolmalar hazırlanıp tencereye dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklenen yemek pişmeye bırakılır.Ayrı bir tarafta 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur üzerine 1 çay bardağı su dökülür. Şalgam dolmalarının üzerine hazırlanan salça sosu dökülür. . Yoğurt dövülmüş sarımsakla karıştırılıp yanında servis edilir
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder